نعمان محمودی- دانشجوی دکتری مهندسی صنایع
✅ قبل از هر چیزی باید دقت کنید که اصلی ترین وظیفه ی شما درس خواندن است. باید تمامی دروس تخصصی را جدی بگیرید. در کلاس های درس حاضر شوید و مطالبی علمی و تجربیات کاری که استاد درس انتقال می دهند را با دقت هر چه تمام فراگیرید. نکته برداری و جزوه نویسی در میان ما ایرانی ها خیلی جایگاه مناسبی ندارد این در حالیست که فهم و یادآوری مطالب کلاس از طریق جزوه ی شخصی بسیار عمیق تر و سریع تر خواهد بود.
دروس تخصصی که باید خوب یاد بگیرید و مسلما در تجربیات کاری و مقالات، مورد نیاز و حیاتی خواهند بود شامل: تحقیق در عملیات، آمار مهندسی، کنترل و مدیریت کیفیت، کنترل پروژه، اقتصاد مهندسی، برنامه ریزی تولید، کنترل موجودی، نگهداری و تعمیرات، طرحریزی واحدهای صنعتی و ارزیابی کار و زمان هستند. پس در این دروس کم کاری نکنید! آینده ی شما تا حدودی به این دروس وابسته است.
در کنار دروس دانشگاهی، مهارت هایی نیز کسب کنید. موارد زیر می تواند در این باره به شما کمک کند.
۱- به طور کلی تا جایی که امکان دارد در دوره هایی که در دانشگاه یا مؤسسات برگزار می شود شرکت کنید. این دوره ها هستند که شما را با محیط کاری آشنا کرده و در آینده برای شما مفید و حیاتی خواهند بود. به عنوان مثال پس از گذراندن درس کنترل پروژه در دوره هایی نظیر مدیریت پروژه، MSP و P6 و یا پس از گذراندن کنترل کیفیت، دوره هایی نظیر ISO یا شش سیگما، پس از گذراندن درس اقتصاد مهندسی و حسابداری و مدیریت مالی در دوره ی کامفار و دوره های مالی، پس از برنامه ریزی تولید، موجودی، تعمیرات و نگهداری در دوره های برنامه ریزی تولید و تولید ناب شرکت کنید. این دوره ها موجب می شوند که دید بازتری، عمیق تر و کاربردی تر نسبت به درس داشته باشید و درصورت ورود به بازار کار قطعا نتیجه این زمانی که گذاشته اید را خواهید دید.
۲- تا می توانید مفاهیم مدیریتی و مباحث روز مهندسی صنایع را پیگیری کنید.
۳- تا میتوانید مهارت نرم افزاری کسب کنید! حتما نرم افزارهای زیر را به طور کامل مسلط شوید.
MSP, P6
Office , Excel, Access
Minitab, SPSS
Arena
Comfar
WinQSB, MRP
Lekin
واضح تر خدمتتان عرض کنم. این نرم افزارها هستند که قدرت، مهارت و تلاش گر بودن شما را در محیط کاری و علمی نشان می دهند. یادگیری تمامی نرم افزارهای فوق در دوران کارشناسی امکان پذیر است. پس در صورتی که این موارد را پیگیری نکرده اید کم کاری از خود شماست.
۴- ممکن است در کارخانه یا شرکتی که فعالیت می کنید از شما بخواهند یک تحلیل برایشان انجام دهید. ممکن است این تحلیل نیازمند کد نویسی به زبان های پیشرفته نظیر Python, C++, C#, Java و… باشد. در صورتی که در حداقل یکی از این زبان ها مهارت داشته باشید، به طور قطع جای پای خود را آنچنان محکم خواهید کرد که شرکت تمامی تلاش خود را برای نگهداشتن شما در مجموعه انجام خواهد داد. یا به عنوان مثال ممکن است از شما بخواهند یک سیستم انبارداری برایشان طراحی کنید. این کار با تسلط به زبان های برنامه نویسی ممکن است. پس حداقل به یک زبان برنامه نویسی تسلط کامل داشته باشید. فراموش نکنید که کد نویسی همان لذتی را به شما می دهد که یک مسئله سخت ریاضی را به صورت موفقیت آمیز حل می کنید.
۵- در گروه ها و انجمن های علمی و نرم افزاری دانشکده صنایع و دانشگاه عضو شوید. فعالیت در این انجمن ها سرعت یادگیری شما را افزایش داده و موجب می شود که زمان و هزینه های یادگیری خود را کاهش دهید.
۶- از زبان انگلیسی غافل نشوید! به جد میتوان گفت تمامی مهارت ها و سوابق شما یک طرف و زبان انگلیسی نیز یک طرف ماجرا هستند. زبان را به صورت پیوسته و هر روز بخوانید. در صورتی که توانایی مالی دارید در کلاس های زبان ثبت نام کنید. در غیر اینصورت نرم افزاها، کتب، فایل های تصویری فراوانی در فضای اینترنت موجودند که به راحتی میتوان از آنها بهره گرفت. در صورتی که در این مقطع برای زبان انرژی نگذارید، در مقاطع بالاتر و با افزایش مشکلات و کاهش زمان در دسترس عملاً یادگیری این مهارت برای شما بسیار سخت خواهد شد. پس در این مورد اصلا هیچ گونه غفلتی پذیرفتنی نیست.
۷- کار کنید! بسیاری از اساتید با کار کردن دانشجویان مقطع کارشناسی ( وحتی ارشد و دکتری) مخالف هستند، ولی این دیدگاه برای یک مهندسی صنایع اصلا مناسب نیست. مهندس صنایع باید مطالبی را که یاد گرفته در فضای کسب و کار به کار گیرد. باید درک حقیقی از فضای کاری داشته باشد. ورود یک مهندس صنایع بی تجربه به محیط کار موجب می شود پیشنهادهای کاری با حقوق و مزایای کم را بالاجبار بپذیرد. این در حالیست که اگر همین مهندس صنایع چند سال سابقه کاری در رزومه خود داشته باشد وضعیت بسیار بهتری خواهد داشت. کاراموزی خود را جدی بگیرید. همچنین به هر روشی که شده وارد فضای کاری شوید. حتی شده چند ماه بدون دریافت هیچگونه حقوقی برای شرکت کار کنید. تجربه افرادی که در دوران کارشناسی وارد بازار کار شده اند نشان می دهد که این افراد حداقل ۲ یا ۳ برابر سایر مهندسین صنایع حقوق دریافت کرده و دانش کاری و علمی بسیار بیشتری نیز دارند. پس از همین حالا به فکر ورود به بازار کار باشید. این شاید چیزی بیشتر از یک توصیه باشد، یک ضرورت انکار ناپذیر!
۸- در صورتی که مایل به ادامه تحصیل بوده و علاقمند به مقاله نویسی نیز هستید، می توانید در این حوزه نیز فعالیت کنید. می توانید از دانشجویان دکتری، ارشد و اساتید خود در این باره کمک بگیرید. نرم افزارهای مورد نیاز در این بخش بسته به علاقه و حوزه ی کنفرانس رسمیی منتخب شما می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال فردی ممکن است برای انجام پژوهشهای خود نیازمند یادگیری GAMS و MATLAB باشد.
۹- دقت داشته باشید هر چه بیشتر مطالعه و در دوره های مختلف شرکت کنید، خود به خود علاقمندی های شما مشخص شده و به سمت آن جذب می شوید. در نتیجه انتخاب کردن برای شما آسان تر خواهد شد.
۱۰- مهارتهای ارتباطی و قدرت سخنوری خود را افزایش دهید. بکارگیری ابزارهای مهندسی صنایع در یک سازمان نیازمند ایجاد زبان مشترک بین بخش های مختلف کاری است. بنابراین یک مهندس صنایع موفق فردیست که مهارتهای کلامی، قدرت سخنوری و توانایی مدیریت بالایی داشته باشد.
۱۱- از سایت های معتبر نظیر موارد زیر برای افزایش مهارت ها و دانش خود استفاده کنید.
۱- Motamem.org
۲- Edx.org
۳- Coursera.org
۴- Lynda.com
۵- TED.com
۶- Memrise.com
سخن نهایی:
در اینجا بد نیست نگاهی به نیازمندی های فضای کاری در آینده بپردازیم. نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که سه حوزه ی زیر بیشترین تأثیر را در تحولات آینده جوامع خواهند داشت. ۱- فناوری اطلاعات و ارتباطات ۲- مدیریت و مهندسی مالی ۳- هوش مصنوعی. توصیه می شود درباره ی هر یک از موارد فوق تحقیق و مطالعه کنید و در انتخاب حوزه ی کاری و غلمی به آنها توجه نمایید.
موفق باشید.
بسیار مطلب مفید و واقع گرایانه ای بود.
ممنون از شما
چقدر عالی و مفید،ممنونممممممم